Våren är snart här, då blir man naturligtvis sugen på att starta upp mopeden igen! När mopeden har stått en hel vinter så är det alltid bra att kolla igenom den så att allt stämmer. Det är viktigt att mopeden är i gott skick när du ger dig ut på vägarna, så därför tänkte vi ge några tips på vad du inte bör missa innan du åker iväg!

Snabb besiktning

Även fast det inte är dags att börja köra än så betyder det inte att du inte kan vara förberedd. Det man kan börja med är att helt enkelt att ta ett varv runt mopeden och kontrollera att allting ser bra ut. Känn lite på delar som kan tänkas glappa. Mopeder vibrerar en hel del så det är inte ovanligt att något kan behövas dras åt efter en tid. Verkar allt se bra ut så kan du gå vidare till att ta en titt på däcken. Börjar de bli slitna så är det alltid bra att byta ut dem istället för att köra med slitna däck. Glöm inte bort att kolla kedja och drev. Kedjan ska inte är kedjan för slapp så bör du sträcka den. Hur ser man om dreven är i bra skick då? Dreven har sina taggar som ska dra kedjan framåt, är dessa taggar raka och fina så är de förmodligen i bra skick. När de börjar bli slitna så brukar taggarna likna “hajfenor”. Sist men inte minst, se till så att alla lysen fungerar som de ska. Du sitter väldigt oskyddat på en moped och det är därför viktigt att du syns ordentligt.

Ge mopeden en service

Precis som en bil så behöver din moped lite extra kärlek ibland. Gå kontrollera att alla vätskor ligger på bra nivåer. Äldre mopeder brukar kräva att man blandar sin bensin med 2-taktsolja själv innan man tankar medan nyare mopeder har en behållare för oljan som du måste fylla på. Nu är det också ett bra tillfälle att byta motorolja i mopeden, se till att kolla vilken olja din moped behöver innan du börjar. Om du vill så kan du även investera i ett nytt tändstift eller rengöra det gamla, det görs enkelt med en stålborste. Om du tänker köpa ett nytt så läs på det gamla tändstiftets betäckning så du köper rätt. Lycka till!