Även om vi här i Sverige har en rad olika biltävlingar så är det egentligen bara en som är värd namnet och det är givetvis Svenska rallyt, som är Sveriges i särklass största både inom bilsport och motorsport.

Svenska rallyt, som sedan några år tillbaka går under det officiella namnet Rally Sweden, kördes för första gången 1950 under namnet Midnattssolsrallyt. Som kanske en del redan listat ut så kördes tävlingen på den tiden under sommaren. Först år 1965 fick tävlingen sin nuvarande form och började köras på vintern.

Internationell status fick tävlingen i mitten av 1970-talet när rallyns VM-serie började köras och Svenska rallyt blev en av tävlingarna och således också lockade internationella förare.

Svenska rallyt har alltid setts som en av de absolut svåraste i hela VM-serien på grund av det tuffa vinterväglaget. Faktum är att Svenska rallyt är den enda deltävlingen i VM som körs vinterväglag.

Detta faktum har också gjort att förare utanför Norden har haft väldigt svårt att hävda sig i tävlingen. Endast vid tre tillfällen har en förare utanför Norden segrat i Svenska rallyt, senast i form av fransmannen Sebastien Ogier som vann tävlingen i år.