Att lämna in bilen på service kan ofta vara kostsamt. Samtidigt är bilens servicebok en värdehandling när man ska sälja sin bil vidare.

Så att dessa är gjorda enligt vad biltillverkaren rekommenderar är viktigt både för din bil och dess framtid. Sedan gäller inte de garantier som finns om man inte följt serviceintervallerna.

Men det finns vissa saker man kan se över och fixa själv för bilens välmående.

Byta lampa, kolla olja och fylla på spolarvätska är enkla saker att ta sig för, det brukar normalt sett finnas angivet i handboken hur du går tillväga. För att veta vilken lampa som är trasig kan man starta bilen och se till att lamporna lyser och sedan kliver man ut för att lokalisera den defekta lampan. Att byta glödlampan klarar de allra flesta, problemet i de nyare modellerna kan vara bristen på utrymme för händer.

Att byta vindrutetorkarblad själv klarar också de flesta, ska verkstaden göra det i samband med service är det mycket dyrare.

En annan sak som kan vara viktig att tänka på är att laga sina stenskott innan rutan hinner spricka. Det sparar både tid och pengar att inte behöva byta hela rutan.

Sedan att hålla bilen tvättad och i gott skick, minskar risken för rostangrepp.