Som alla säker är bekant med går VM i roadracing under nästan hela året. Detta år startade allt den 29:e mars i Qatar och kommer att avslutas den 8: november i Valencia.

Vi är mindre än halvvägs igenom säsongen, 7 av 18 lopp har körs och vi har som vanligt redan ett par personer som fått riktigt starka starter.

Vi börjar med italienaren Valentino Rossi som tog hem segern både i första loppet i Qatar och i det tredje loppet i Argentina. Rossi har 6 stycken världsmästerskapstitlar: 2002, 2003, 2004, 2005, 2008 och  2009. Och förra säsongen tog han in sig på en andraplats. Under de sju lopp som körts hittills har han aldrig placerat sämre än tredje plats och han ligger just nu först med 138 poäng.

Direkt efter honom har vi spanjoren Jorge Lorenzo, som trots en andra plats i ställningen faktiskt har flest vunna lopp. Han har kommit först i alla de fyra senaste: Spanien, Frankrike, Italien och Katalonien, men på grund utav en lite sämre start med två fjärdeplatser och en femteplats ligger han fortfarande ett poäng bakom Rossi på 137 poäng.

Sedan blir den ett ganska stort steg ned till tredjeplatsen, där vi hittar Andrea Iannone på 94 poäng, det känns som om vi redan har klart för oss vilka två som kommer att stå på de första två stegen på prispallen, men kanske tredjeplatsen fortfarande är mer oviss.

Nu till helgen är det Nederländerna och TT Circuit Assen som gäller, kanske detta år loppet då Lorenzo äntligen går om Rossi, tittar man på de som sätter oddsen, så verkar detta vara den allmänna åsikten. Många har Lorenzos odds att ta hem vinsten kring 1.50 och Rossis chans runt 3.00.

Kollar man hur det går för tillverkarna så är det inte mycket till race, både Rossi och Lorenzo kör ju Yamaha, de har vinster i alla lopp utom i andra loppet i USA som togs hem av Honda.