car service

Det är många som kan serva sin bil själv och ser det som en stor tillfredställelse att meka med sin bil. För många så har man inte den kunskapen eller intresset av att hålla på med bilen utan lämnar in den på service.

Nu så finns det flera som tar sig an märkesfordon och du får fullservice och stämpel i serviceboken som det skulle gjorts på en märkesverkstad. Detta underlättar för oss bilägare, både för att inte behöva åka långt för att lämna in bilen och för att det blir billigare också.

Här följer några enkla punkter som du kan kolla själv för att hålla din bil i trim, när du tankar din bil kan du kolla upp följande:

  • Oljan, det viktigaste för din motor. Det är oljan som gör att motorn går som den ska. Dålig eller för lite olja sliter då detaljer i motorn som gör att den kan gå sönder. Kolla upp vilken mängd och vilken kvalité oljan har. Fyll på vid behov.
  • Kylarvätskan, här är det viktigt under kalla årstider att den inte fryser. På bensinstationer kan man få låna mätare för att kontrollera att det vatten som finns i kylaren är blandad  med glykol för rätt köldtemperatur.
  • Däck, dessa bör håll en kvalité så att du kan köra säkert efter våra vägar. Kolla av däckmönster och slitage är viktigt. Även vinterdäcken slitage och kvalité på dubb bör undersökas.
  • Torkarblad och spolarvätska hör ihop, kolla så att du har tillräckligt med spolarvätska och att torrbladen är av bra kvalité annars så byter du dom enkelt på macken när du stannar till för att tanka din bil.

Många företag som sköter däckbyten har också däckhotell på sin verkstad vilket innebär att man kan lämna sina sommar- eller vinterdäck där mot en mindre kostnad till det är dags att skifta däck igen. Detta kan vara ett bra alternativ när man inte har möjlighet att förvara dem i eget förråd eller garage, kanske bor man i lägenhet utan tillgång till detta.

Även bilens yttre måste vårdas för att bilen ska få så lång livslängs som möjligt men även för att försöka bibehålla dess värde i de fall man vill byta upp sig till en nyare modell inom några år. Bilen ska givetvis tvättas med jämna mellanrum och gärna vaxas men med det klimat vi har här så kan man med fördel även lackförsegla eller lackkonservera sin bil. Detta gör att den är skyddad i flera säsonger framöver men man bör givetvis även se över detta med några års mellanrum.